"Ontwikkelen door buiten je comfort-zone te gaan."
Alleen naar Amerika op 18-jarige leeftijd, niemand kennen en de moedertaal niet volledig beheersen. Al snel kwam ik erachter dat het leven in Amerika heel anders was dan in Nederland.
Vaak moet je uit je comfort-zone stappen voor een verdere ontwikkeling. Door naar Amerika te gaan en helemaal niemand te kennen, sprong ik zeker in het diepe. Hierdoor heb ik zoveel geleerd. Onafhankelijkheid, doorzettingsvermogen en persoonlijke groei zijn daar voorbeelden van.
In 2017 ging ik de wijde wereld in. Voor het eerst moest ik zelf mijn zaakjes regelen en kwam ik onder de vleugels van mijn ouders vandaan.
In mijn team zaten veel internationale spelers. Meiden uit Zweden, Frankrijk, Colombia, Mexico, Marokko, Rusland, Australië, en natuurlijk Amerika. Naast tennis en school waar mijn focus lag, heb ik mij ook cultureel ontwikkeld.


Hoe zorgde ik ervoor dat ik mij kon aanpassen aan een nieuwe cultuur?
Voordat ik naar Texas ging, had ik gelukkig al gefacetimed met de coach en een paar meiden uit het tennisteam. Ook al ging ik naar een onbekende bestemming, ik had al wat personen in een ‘vertrouwde omgeving”. In de dagen die volgden ontmoette ik meer mensen.
Ik had verwacht dat de eerste paar weken lastig zouden zijn met communiceren. Uiteindelijk viel dat wel mee. Er is veel begrip en respect voor internationale studenten die naar Amerika komen. Bovendien zaten er veel buitenlanders in het tennisteam die ook niet perfect Engels spraken. Ik hoefde mij dus niet te schamen.
Op school ging het vanaf het begin gelijk goed. Mijn luister skills zijn ook beter dan mijn Engelse spreekvaardigheden, dus ik had weinig moeite met het volgen van de lessen.
Naast het wennen aan de taal, moest ik ook wennen aan het eten. In Nederland ben ik al gewend aan mijn eetpatronen. Zoals ik in de blog “Freshman 15” heb verteld, vlogen de kilo’s eraan in mijn 1e jaar. Ik had een ander trainingsschema en andere mogelijkheden met voedsel. Hoe langer je ergens verblijft, des te beter je keuzes worden. Je leert je lichaam beter kennen en weet wat en hoeveel je nodig hebt om goed te trainen.
Hieronder wat leuke feitjes waar ik aan moest wennen toen ik in Amerika kwam:
Het weer
In Texas is het behoorlijk lekker weer het gehele jaar door. Vanwege de airconditioner moest ik naar school altijd een vest meenemen. Meestal moest ik vroeg opstaan voor training of voor school. Op dat moment kon het nog wel fris zijn, maar in de middag warmde het weer op. Door de temperatuur verschillen moest ik mij vaak omkleden.
Ook de zonsondergangen waren erg bijzonder. Van zulke kleine dingen kan ik echt genieten. Ik ben echt dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om naar Amerika te gaan. Vaak bezocht ik de weer-app op mijn telefoon en keek ik naar het Nederlandse weer. Dan was ik super dankbaar voor het mooie weer in Texas.

Duurder uit
In Amerika is belasting niet in de prijs begrepen. Ook al is het maar 8.25% t.o.v. 21% BTW in Nederland. Elke keer bij afrekenen ben je toch een beetje verrast. In restaurants al helemaal. Bovenop de belasting komt ook nog ongeveer 20% fooi, welke je zelf mag bepalen.

Het eten
Het eerste wat opvalt als je in Amerika uiteten gaat, zijn de porties. Het is super veel en het gekke is dat je eraan gewend raakt.
Amerikanen eten gemiddeld vaker buiten de deur eten dan Nederlanders. Na het harde werken hebben ze geen tijd of zin meer om te koken.
Suiker is iets waar ik verbaasd over was. Amerikanen stoppen extra suiker in producten, omdat de mensen dat gewend zijn. Dit is helaas ook gedeeltelijk hoe ik aan mijn "Freshman 15” ben gekomen ...

Alles is groter
Behalve de eet-porties, is er ook een aantal andere dingen groter in Amerika. In het stadje waar ik op school zit, zag ik zoveel trucks.
Waarom hebben ze zo'n grote auto nodig? Het maakt alleen maar een hoop geluid en moeten vaak tanken vanwege hun zware motor. De redenering van sommige medestudenten was dat ze van hun persoonlijke ruimte houden en het een status is.
Wat fijn is, zijn de brede wegen en grote parkeervakken. Als ik weer terug ben in Nederland moet ik wennen.
Eenheidssysteem
Amerika is één van de weinige landen dat nog het "unit system" gebruikt. Lopen ze achter op de tijd? Nee hoor, ze vinden het superieur wat voor systeem ze gebruiken.
- Fahrenheit ipv Celsius
- Inches/Foot ipv Meters
- Ounces/Pounds vs Kilo's
Vaak moest ik Google gebruiken om te begrijpen wat ze bedoelen.
Manier van gedag zeggen
De meeste Amerikanen op straat of in een winkel begroeten je met "How are you?". Eigenlijk willen ze niet een uitgebreid antwoord horen, maar alleen gedag zeggen. In het begin maakte ik de fout te vertellen hoe ik mij voelde of hoe mijn dag ging. Ik kwam al best snel erachter dat ik alleen maar "good, how are you?" snel hoefde te zeggen, maar die verandering in mijn system duurde best lang. Ook al wist ik wat ik moest zeggen, het kwam er wat gebrekkig uit.
Kijk hieronder de video die ik heb gemaakt met mijn internationale vrienden! Zij vertellen hun avonturen als Amerikaanse cultuurshock.
De video is wel in het Engels :)
Write a comment