· 

10 tips voor ondernemers

Heb ambitie, creëer dromen en groei.

 

Ben jij iemand die ambitieus is en het meest uit jezelf wilt halen? Dan is deze blog voor jou bedoelt. Deze tips heb ik in elkaar gezet om je te inspireren en hopelijk stappen te laten zetten in de richting die jij voor ogen hebt.

Stukje over mij

 

Sinds mijn 18e studeer en tennis ik in Amerika. Ik ben super zelfstandig geworden, omdat ik een eigen leventje moest opbouwen zonder familie en vrienden. In het Amerikaanse tennisteam zitten veel internationale spelers die analytisch zijn ingesteld. We spenderen veel tijd met elkaar en hebben geleerd om veel te reflecteren. In de afgelopen jaren heb ik helderder op een rijtje gekregen wat ik belangrijk vind in het leven en wat waar ik voor streef.

 

Het zelfstandige en het ondernemen zit nou eenmaal in mij. Hopelijk kan jij iets leren van de aspecten die ik tegen ben gekomen op mijn jonge leeftijd.  

 

Ondernemingstips

Onderstaand zijn 10 tips die ik ook verfilmd heb ik korte vlogs.


1.  Weet wat je wilt

Het is lastig om op een jonge leeftijd te weten wat je precies wilt.

Hoe kan je erachter komen wat je doelen zijn? Hoe weet je wat je wilt?

 

Ik adviseer om eerst een lijstje te maken met waar je gelukkig van wordt. Pas als je weet waar je gelukkig van wordt, kan je je doelen bepalen.

 

In mijn eigen leven ben ik eigenlijk in het tenniswereldje gerold. Ik vond tennis superleuk en mijn opa was tennistrainer bij Popeye Goldstar. Toen ik jong was had ik een toernooi gewonnen en kwam ik op een jeugdranglijst te staan. Dat vond ik zo interessant dat ik verder wilde gaan in het spelen van wedstrijden.

(Dit is uit de hand gelopen hobby, omdat ik 15 jaar later nog steeds fulltime tennis haha ) Dit is een voorbeeld dat een passie kan omslaan naar specifiekere doelen.

 


Het is hartstikke lastig om te weten wat je wilt in het begin. Maar start dus met het ontdekken wat je gelukkig maakt.

 

En als je in beeld kunt beschrijven wat je wilt, ben je in staat op weg te gaan.


2. Pak kansen die op je pad komen.

Er zijn heel wat mensen die “nee” zeggen tegen iets nieuws. Het komt vaak voor dat niet iedereen makkelijk overweg kan gaan met verandering. Hoezo? En kan je er iets aan doen?

 

 

Ik raad aan om een kans te overwegen. Als de plusjes en de minnetjes zo ongeveer gelijk zijn, zou ik zeggen: doe het gewoon. Zeg “ja” tegen een uitdaging. Waar moet je bang voor zijn? Als het niet bevalt, zullen er vast andere opties zijn. De wereld blijft doordraaien, en je zult weer wat anders vinden.

 


Hoe weet je of iets een kans is?

Dit werd mij van de zomer gevraagd en ik moest even nadenken wat een kans precies voor mij inhoudt. Ik kwam op het volgende: “een kans herken je als je er een ontwikkeling uit kan halen.”

 

Helaas kunnen we niet altijd van tevoren zien of je ergens een groei uit kan halen, dus of iets een kans is. Hierdoor zul je af en toe lef moeten hebben om te willen ontdekken. De makkelijkste manier om te kunnen ontdekken is door open-minded te zijn.

 

 

Proactief.

Je kan jezelf uitdagen door kansen ook op te zoeken in plaats van op je af te laten komen. Ga gewoon eens naar bijvoorbeeld een workshop waar je niet veel van af weet. Leer van het onderwerp en visies van andere mensen. Wat je daar leert, kan je wellicht vertalen naar jezelf en hopelijk levert het wat op. En volgens mij als je aan het leren bent, ben je kansen aan het ontdekken.


3. Geef niet op. Hou vol

 

Als je een kans hebt gepakt en een nieuwe weg bent ingeslagen, gaat het in het begin echt niet allemaal goed. Je kan tegenslagen verwachten.

 

Hoe weet je of iets een tegenslag is?

Als je niet dezelfde ontwikkeling ziet die JIJ voor ogen hebt.

Sommige mensen staan weer op na een tegenslag en gaan weer door, maar er zullen toch wat mensen zijn die “bij de pakken neerzitten”. Mijn boodschap aan hun is: van een tegenslag leer je en maakt je wijzer. Bekijk het positief.

 


 Zoals ik in het vlogje heb verteld, wees een beetje blij met tegenslagen. Je moet er toch niet aan denken dat altijd alles van een leien dakje afgaat? Want, als alles van een leien dakje afgaat, zal niet zoveel groeien.

 

 

Het is belangrijk om niet gelijk te stoppen bij een verandering.  Des te langer je probeert, des te beter je kan bepalen of je een groei doormaakt.


4. Vraag om hulp als je ergens tegen aan loopt

 

Ben jij wel eens op een punt gekomen dat je er even niet uitkomt voor jezelf? Ik neem aan dat we altijd wel tegen iets aanlopen. Voor de ondernemers kan het zijn dat je product niet aanslaat op de markt of dat je moeite hebt om uit te breiden. Voor sporters kan het zijn dat je het moeilijk vindt om te weten wat je precies moet eten op een wedstrijddag. Er zijn zoveel situaties waarbij we vragen kunnen hebben.

 

Ik herinner me dat veel medestudenten op de middelbare school moeite hadden om een vraag te stellen in de klas, vanwege de meningen van anderen. Gelukkig had ik daar geen last van. Een uitleg krijgen voor iets wat ik niet snapte vond ik veel belangrijker dan wat anderen van mij vonden. 


 Mijn tip aan jou is om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt. Hoe weet je aan wie je hulp moet vragen?

Eigenlijk maakt het niet eens uit aan wie je hulp vraagt. Als je over je vraagstuk begint te praten, zal je versteld staan hoeveel mensen je kunnen of willen helpen. Als je aan de verkeerde hulp vraagt, krijg je van diegenen wellicht te horen in welke hoek je wel moet zoeken. Praat erover met anderen. Iemand kan net iets zeggen, waardoor je dat zetje krijgt dat je nodig hebt. Het enige is je trots opzijzetten en je kwetsbaar opstellen.

 

“Iets niet weten is geen taboe.”


5. Kijk af en toe terug.

 

Het is goed als je doelen hebt en vooruitkijkt. Toch is het belangrijk om af en toe stil te staan en terug te kijken. Waarom? Ik heb gemerkt dat deze visie mij rust geeft. Vaak wil ik te snel, te veel. Dan focus je ook op wat je nog niet hebt bereikt. En, het is juist belangrijk om te zien wat je WEL hebt bereikt. Het gaat niet er alleen om hoe de huidige stand van zaken is, maar ook hoe de ontwikkeling is geweest. Kijk waar je vandaan komt. Waar stond ik en welke stappen heb ik gezet?

 

Meten is weten.

 

Raak niet teleurgesteld van de status quo. Het gaat over de gehele ontwikkeling. Als ik kijk wat ik wel allemaal in de afgelopen periode WEL heb gedaan en bereikt, mag ik er ook best trots op zijn.


6. De persoonlijke groei komt voornamelijk uit jezelf.

De titel kan je misschien verwarren. Er wordt altijd beweerd dat vanwege anderen, je kan groeien. Dat is zeker waar en dat zal ik ook in tip 10 uitleggen. Echter, jij bent de persoon die de keuzes maakt voor jouw leven en jij zult de stappen moeten zetten. Niemand anders zal dat voor jou doen.

 

Weerspiegelen

 

Het is goed om je te meten en wellicht te praten met iemand die jij bewondert. Het is een manier om te zien waar je nog aan moet werken en op die manier kan jij je doelen bijstellen. Toch willen we ons te vaak vergelijken met andermans avontuur. Iedereen is anders. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven. Kijken welke stappen JIJ maakt. Als je de goede richting op gaat, moet je hier blij mee zijn.

Je moet je niet eeuwig spiegelen met diegene die al gemaakt hebben in jouw ogen. De toppers die jij bewondert hebben ooit op het punt gestaan waar jij nu staat. Zij hebben ook de reis moeten maken. Dus houd jouw koffer ingepakt voor die van jou.


Actie ondernemen

 

Zelf had ik een periode waarin ik veel podcasts luisterde en YouTube filmpjes bekeek van Gary Vee. Hij is een motiverende presentator. Hij praatte veel over de “hustle” en dat je veel energie moet stoppen in je dromen. Van zijn filmpjes werd ik erg geïnspireerd, maar met alleen inspiratie kom je er niet.

 

Het is leuk om geïnspireerd te raken, maar je moet er wat mee doen. Jij moet de stappen zetten, want alleen dan kan je er komen. Wat ik in die periode had moeten doen was het filmpje stopzetten en daadwerkelijk werken aan mijn ZG brand, i.p.v. uren filmpjes bekijken en eigenlijk niets bereiken.


7. Sta open voor andere meningen, maar onthoud dat die van JOU het belangrijkste is.

 

Meningen van anderen. Wat moet je ermee? Hoe ga je om met de meningen van anderen?

 

Sommige meningen kunnen je inspiratie geven, maar andere meningen kunnen je ook blokkeren.

 

Robert Bridgeman schreef het volgende over meningen: “Maar wat we vergeten is dat de mening van anderen niet meer of minder is dan de beperking van anderen. Iemand vindt namelijk iets op basis van wat hij of zij in het leven heeft meegemaakt en geleerd. Op basis van het verleden dus. Ervaringen van vroeger worden de filters waarmee de realiteit wordt gekleurd. Dat verleden is per definitie beperkt. (inspirendleven.nl, 2016)”

 

 

Mensen hebben altijd wel wat op te merken van wat je doet.  Als je daar te veel rekening mee gaat houden, zal je nooit de stappen zetten die je moet doen om de “next level te bereiken”.

Dus weet wat je eigen mening is. Sta open voor de meningen en inspiratie van anderen, maar weet je eigen waardes en bepaal je eigen koers.8. Alleen buiten kun je accelereren

 

Deze tip is een uitbreiding op "het pakken van kansen". Als je binnen in je veilige huis zit, waarin je alles kent, dan groei je niet. Durf groot te denken.  Ze zeggen altijd: buiten je comfort-zone maak je de meeste groei door.

 

Er zijn zoveel dingen gebeurt in de afgelopen jaren buiten mijn comfort-zone en hierdoor heb ik zelf ervaren dat het echt zo is.

 

- Keuze college tennis 5e jaar.

- Starten van Youtube channel

- Presentatie skills verbeteren bij de Nederlandse Debatclub


Wie weet wat je er allemaal van leert als je buiten je kennen en kunnen stapt. Daarom raad Ik het aan om ONCOMFORTABELE keuzes te maken.  Alle stappen zijn in het begin ongemakkelijk en spannend. Maar spanning heeft waarde.


9. Je moet leren omgaan met spanning.

 

Heb jij wel eens een niet zo'n fijn gevoel bij bepaalde activiteiten? Helaas gaat (on)gezonde spanning niet zomaar weg, maar hoe kan je er dan het beste mee omgaan?

 

Het leven zit vol avonturen. Je zult toch echt doorzettingsvermogen moeten laten zien, want “spanning heeft waarde”. Ondernemen kan soms eng zijn. Accepteer de emoties die je op dat moment voelt. Want je moet toch de stap zetten om dingen te doen om ervan te leren.

 

Ruud Verschoor schreef het volgende over ondernemen en spanning in 2016:

Ondernemers die te veel stress hebben

·       Presteren minder.

·       Maken verkeerde keuzes en acties.

·       Voelen zich vaak te verantwoordelijk.

·       Ervaren een vermindering van creativiteit.

·       Zijn prikkelbaarder en eerder geïrriteerd.

·       Zijn minder sociaal naar hun werknemers.

·       Gedragen zich soms dominant of onverschillig.

·       Creëren te veel verwachtingen voor zichzelf.

Uiteraard leidt stress tot

·       Spanning en vermoeidheid.

·       Piekeren en jezelf zorgen maken.

·       Lichamelijke klachten.

·       Slapeloosheid.

·       Concentratieproblemen.

·       Je minder gelukkig voelen.


Hoe ga ik om met spanning voor een tenniswedstrijd?

Ook ik heb spanning voor een tenniswedstrijd. Helemaal voordat de wedstrijd begint. De KNLTB heeft altijd gehamerd dat spelers hun gedachten bij het spel moeten houden en zeker niet moet denken aan de stand. Ik heb gemerkt dat door focus, ik de spanning kan verminderen. Voor mij is dat de focus aan mijn wedstrijdplan.

 

Mijn boodschap aan jou is ook om te proberen om spanning te verminderen door te focussen op de juiste aspecten.


 

 

Spanning kan je belemmeren om buiten je comfort-zone activiteiten te zoeken. Daarom is het belangrijk om hierover heen te komen. Ik kijk al uit naar jouw volgende stappen in het leven.

 

 


10. Heb de juiste mensen om je heen

 

Waarmee je omgaat, word je mee besmet. Het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben die jouw doelen ondersteunen. Hoe weet je wie de juiste mensen zijn?

 

Mensen die constructieve kritiek geven zijn de juiste mensen. Alleen aan “ja-knikkers” heb je niets. Je moet uitgedaagd blijven worden. 

"Ja-knikken over het doel, meedenken over de route".

Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel ideeën. Ze kunnen niet allemaal goed zijn. Als je omgeving echt alles goed vindt, is ook niet goed. Je hebt maar beperkte middelen. Je hebt niet oneindig veel tijd en geld voor je keuzes. Daarom is het belangrijk de juiste acties te kiezen en dan is het fijn dat je omgeving achter je staat, maar wel kritisch blijft.

 

 

Als je een droom hebt, moet je positieve energie krijgen van je omgeving. Anders wordt het wel stukken lastiger om die droom dan waar te maken. Niet alleen het hebben van de juiste collega’s is belangrijk, ook je thuisfront is van groot belang. Je familie moet open staan voor je ideeën en dromen die je hebt. Aan jou de taak die op een goede manier overtuigend over te brengen.

Wil je maandelijks een inspirerende email krijgen? Meld je dan nu aan voor de ZG nieuwsbrief!

* indicates required

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Peter (Tuesday, 17 November 2020 23:34)

    Niet alleen lessen voor ondernemers. Ik lees ze met volle aandacht en moet zeggen dat het energie geeft. De lastige tijd waar we nu in leven zorgt ook wel eens dat het lijkt dat er geen perspectief is. Uiteindelijk zal de mens zich ook nu weer aanpassen. Als je dan zelf de focus kunt houden en dit kunt vertalen naar tekst waar anderen uit kunnen putten, getuigt van innerlijke kracht. Dank je voor het delen.Powr.io content is not displayed due to your current cookie settings. Click on the cookie policy (functional and marketing) to agree to the Powr.io cookie policy and view the content. You can find out more about this in the Powr.io privacy policy.

© 2017, Privacy Policy